KALLIOPI LEMOS
DESENLER
1990’dan bu yana Türkiye ve Yunanistan arasında sanat ve kültür alışverişi önemli sergi örnekleri sundu. Esin veren tarihsel ve modern ortamıyla İstanbul Yunan sanatçılara açılıyor ve onlara, bu küreselleşmiş kent manzarası içindeki karmaşık yollarda söylemlerini ve projelerini geliştirmek için olanaklar sunuyor. Bu bağlamda Kalliopi Lemos, Ege Denizi’ndeki yasadışı insan trafiği için kullanılan terkedilmiş teknelerden oluşan “Devr-i Alem” başlıklı yerleştirmesinin kapsamlı projesi için Haliç’te ussal bir alan buldu. Bu proje iki yıl önce “Geçiş” başlıklı Elefsina’da sergilenen bir yerleştirmeyle başladı(2006–2007). Amaç, bu yerleştirmeyi, yasa dışı göçmenlerin ulaşmayı arzuladıkları yerlere doğru göçebeleştirmektir. Geçtiğimiz sonbaharda tekneler Santral İstanbul’a yerleştirildi ve 2009’da Berlin’e doğru yola çıkacaklar.
Lemos’un projesi, yerleştirmenin kavramı ve amacı doğrultusunda, Türkiye’den Yunanistan’a sürmekte olan yasa dışı insan trafiği üstüne bir tartışma da açtı ve İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde “Göç: Sanat ve Tarih üstüne Yansılamalar” başlıklı bir günlük konferans yapıldı. Konferans Hellenic Migration Policy Institute (IMEPO) ile İstanbul Bilgi Üniversitesi Göç Araştırmaları Merkezi’ni (CMR) işbirliğine yönlendirdi.
BM Suma Çağdaş Sanat Merkezi’ndeki sergi Haliç’teki yerleştirmenin bir devamıdır. BM Suma’nın on odasında, izleyiciye bu yerleştirmenin arka alanındaki düşünceleri göstermek üzere, Kalliopi Lemos’un büyük desenleri (100 x 80 cm) ve seçilmiş küçük heykelleri sergilenecek. İzleyici Lemos’un, sanatçı olarak duyarlılığı ve açıklığı ile bölgemizdeki toplumsal-siyasal ortamın bir insanlık dramı durumuna karşı ilgisi arasında kurmak istediği görsel karşılıklılık arayışını algılayabilecek.
Kalliopi Lemos,Sakız adası kıyılarında parçalanmış tekneleri bulup, bu adsız insanların yazgısı üstüne bir proje yapmak için Atina’ya dönmeye karar verene kadar bir ressam ve heykelci olarak Londra’da yaşıyordu. Böylece, yasadışı göçmenlerin devr-i alemi onun kendi ülkesine yolculuğuna dönüştü.
KALLIOPI LEMOS
DRAWINGS
Since 1990’s artistic and cultural exchange between Greece and Turkey has rendered significant examples of exhibitions. Istanbul, with its inspiring historical and modern environment welcomes the Greek artists and gives them the opportunity to expand their statements and projects through the complex lanes of this globalized urban-scape. In view of that, Kalliopi Lemos, found a logical ground for her extensive project “Round Voyage” on Golden Horn. It is an installation of abandoned boats exploited for illegal human traffic in the Aegean Sea. The project started two years ago with a previous installation “Crossing” exhibited in Elefsina, Greece (2006-2007). The intent was to make this work a migrating installation, always arriving to the places where the illegal immigrants yearned to reach. Last autumn it was launched in Santral Istanbul and in 2009 it will immigrate to Berlin.
Lemos’s project opened the discussion on the illegal traffic from Turkey to Greece as well and in accordance with the concept and aim of the installation a one-day conference on” Migration: Reflections on Art and History,” was held at İstanbul Bilgi University. The conference involved the Hellenic Migration Policy Institute (IMEPO) in cooperation with Istanbul’s Bilgi University Center for Migration Research (CMR).
The drawing exhibition in BM Suma Contemporary Art Center is an addendum to the installation on Golden Horn. The ten rooms in BM Suma will host large-size drawings (100 x 80 cm) and selected objects of Kalliopi Lemos to present the audience the background reflections of this installation. The viewer will distinguish the quest of the artist to find a visual reciprocity between her sensitivity and openness as an artist and her commitment to the scope of human drama within the socio- political environment of our region.
As a painter and sculptor Kalliopi Lemos lived and worked in London until she discovered the derelict boats on the shores of Chios and decided to move to Athens to start her project on these anonymous people’s destiny. Thus, the “round voyage” of the illegal emigrants became her own voyage back to her homeland.